viernes, 2 de marzo de 2018

CIRCULAR DEL MARQUET ALS ÒBITS



Aquesta caminada ens farà gaudir d’una volta que, sortint del cèlebre Marquet de les Roques ens enfilarà per la Canal del Llor fins al Coll d’Eres, d’on buscarem els Òbits seguint la Carena del Pagès. Els Òbits serà el punt més allunyat de la nostra partida; aquí començarem la tornada seguint el camí que ens guia a la Canal de la Revella per baixar cap a la Vall d’Horta altre cop. La canal ens dura fins al Coll Gavatx, als peus de Rocamur fins a assolir altre cop el Marquet de les Roques, punt final de l’excursió.
Es tracta d’una excursió que he elaborat amb la intenció que passi per varis punts de la toponímia Sant Llorençana importants. La ruta conté a més varies desviacions que permeten veure més indrets d’interès si hi han més ganes de caminar i descobrir.
Els temps estan indicats per a un caminar mitjà, si sou de pas tranquil i contemplatiu, hauríeu de tendir a sumar minuts en els temps proposats.

Dades tècniques: Encarem una excursió de 7 quilòmetres, uns 600 metres de desnivell total de pujada, que ens ocuparà unes 4 o 5 hores sense comptar les desviacions.

Com arribar: Per arribar al Marquet de les Roques, on deixarem el cotxe, hem d’agafar la carretera B-124, que connecta Sabadell amb Sant Llorenç Savall. Al km 17 abans de travessar un pont veiem una sortida que té un rètol indicador de la Vall d’Horta. Agafem aquesta pista i seguint les indicacions del Marquet de les Roques arribarem a l’aparcament amb facilitat. L’últim tram de la pista és de terra però en molt bon estat.
El cèlebre Marquet de les Roques

L’excursió: Comencem la caminada al pàrquing del Marquet i seguim la pista grossa que ens hi ha portat. Uns 3 minuts desprès arribem al pont del Llor, on hi trobem un rètol indicador del Parc. Virem cap a l’esquerra entrant al bosc. Desprès de 5 minuts llargs veiem una gran roca amb una marca de GR i unes baranes de fusta. Aquí trobem la desviació A que ens porta a la Font del Llor. Tenim un post indicador, seguim la indicació del Coll d’Eres: virem a la dreta i ascendim pel camí esglaonat, on hi trobarem marques de GR, doncs estem transitant el GR-5. 5 minuts més tard arribem a un excel·lent mirador sobre Rocamur (monòlit rogenc que tindrem l’oportunitat de pujar més tard). 15 minuts desprès de seguir pujant arribem al Collet del Llor on hi trobem un pal indicatiu, i seguim transcorrent el GR-5 amb direcció al Coll d’Eres, deixant a la nostra esquena l’increïble carena dels Emprius. 3 minutets desprès del Collet trobarem un altre pal indicatiu: seguim les indicacions al Coll d’Eres i avancem pel camí vorejant la muntanya. Tot i que el camí és força evident, les marques de GR que tant ens ajuden brillen per la seva absència, i les que hi són estan molt esborrades; cal no desviar-se del camí, doncs podríem veure alguns trencalls amb bona pinta, però que acaben sent torrents o camins de senglar. Anirem trobant pals indicatius del Parc, fins a dos des de l’últim que hem trobat fins el que ens indica la Cova Simanya. Uns 40 minuts desprès d’haver sortit de la Font del Llor, arribem a la desviació de la Cova Simanya, imperdible doncs hi ha un pal indicador. És la desviació B.
Seguim pujant pel GR-5, i uns 5 minuts desprès de la desviació de la Cova el camí (que en l’últim tram està molt esglaonat) ens deixa al Coll d’Eres. Cruïlla de camins important a Sant Llorenç, tenim quatre opcions: un camí que va cap a la dreta (el Nord) que ens menaria fins al cim del Montcau; és la desviació C.
El Coll d'Eres, important cruïlla de camins
Un camí que apareix davant de per on hem sortit, que ens duria al Coll d’Estenalles, i el camí que tenim a la nostra esquerra, que és el que agafarem. En aquest punt la nostra ruta i el GR-5 es separen, així que les marques blanques i vermelles ja no són la referencia. Enfilem doncs l’ample camí, que recorre la carena del Pagès, aquesta uneix els cims de la Mola i el Montcau. Si fem aquesta ruta en festiu, aquest camí sempre va ple de gent; però no patiu, tornarem a la solitud. Uns 5 minuts llargs desprès d’haver sortit del Coll d’Eres, observem que el camí vira suaument a la dreta i també hi veurem un pal indicador. Observem un trencall a mà esquerra, i hi ha una petita esplanada entre els dos camins. El camí que gira a l’esquerra ens duria a la Roca Encavalcada; és la desviació D
Seguim el camí i amb un parell de minuts a la mà dreta del camí podrem veure el Roure de Palau, arbre destacable del parc. Desprès d’uns 15 minuts d’haver passat la desviació D, trobarem un post que ens indica Els Òbits, la Font Flàvia i les Pinasses a mà esquerra, on un camí surt del principal. És el que agafem. Seguim aquest camí que ens condueix a estones entre pins i alzines, a estones entre romaní i estepa, i abans de 5 minuts el camí ens du a damunt d’una cinglera: som just damunt dels Òbits. Superarem el desnivell pel camí, que baixa empinat, emboscat, i una mica engorjat a la nostra mà dreta. Es complica una mica però és practicable en tot moment. 1 o 2 minuts ens portarà baixar aquesta canaleta que ens farà desembocar en un camí del tot perpendicular. Si viréssim a la dreta, tornaríem a la Carena del Pagès. Nosaltres ens encarem cap a l’esquerra i caminant uns metres ja ens trobem als Òbits, on hi trobarem la famosa balma obrada. 
La bauma obrada dels Òbits
Desprès de l’obligada contemplació, continuem recorrent el camí que ens ha menat fins als Òbits. 1 o 2 desprès d’haver arrancat, sembla que trobem un camí que puja suaument cap a l’esquerra i passa al costat d’un bloc petit: l’obviem i seguim per la nostra dreta, el camí baixa suaument mentre s’endinsa per l’alzinar. Uns cuatre o cinc minuts desprès del trencall que hem ignorat, travessem un petit roquissar per dalt, i uns metres més enllà  trobem un altre cami que puja suaument i discret cap a l’esquerra: l’ignorem altra vegada. Vora deu minuts desprès d’haver sortit dels Òbits trobarem, a mà esquerra del camí el profund Avenc del Daví. Hi trobem el post corresponent, que ens indica a més la seva fondària: 65 metres. Un parell de minuts desprès d’haver passat per l’avenc s’arriba a un lloc on sembla que el camí es perd i hem sembla interessant referenciar. Seguint pel camí hem arribat, desprès d’una baixada més acusada, a un roquissar. A mà dreta i a la llunyania observem els cingles de Gallifa, i sota seu, el poble de Sant Llorenç Savall. S’estén als nostres peus un roquissar amb força pendent, on sembla que el camí s’hi perd. El camí va per l’esquerra del roquissar sense travessar-lo en cap moment i s’endinsa cap al bosc. L’entrada queda una mica amagada i emboscada, però un cop l’haguem trobat i havent recorregut uns metres veurem que torna a semblar el camí pel que transitàvem.
2 minuts desprès del tram dubtós, desemboquem a un camí més gros que ens presenta dues opcions, pujar a mà esquerra per un roquissar, o baixar cap a la dreta, on hi veiem un torrent. Agafem l’ultima opció, travessem el torrent i seguim avançant. Pocs minuts més tard, desprès d’un tram de bosc net i clar on el camí no està massa dibuixat desemboquem a un roquissar que creuarem per sota, seguint el nostre camí. Uns metres desprès d’haver travessat el roquissar passarem entre dos majestuosos pins que, a vora i vora del camí sembla que ens ofereixin una porta oberta. Un minut o dos més tard, arribem a un collet on observem un camí (marcat amb fita de pedres) que surt a la nostra esquerra. És el camí que ens endinsa a la Canal de la Revella i ens permetrà salvar el desnivell que ens falta per arribar a la Vall d’Horta. Fa uns 20 i pocs minuts que hem sortit dels Òbits. Uns 5 o 6 minuts desprès d’haver agafat la canal, veurem a la dreta d’un revolt on hi veiem unes línies de pedres tancant-lo, l’Avenc de la Revella. Seguim descendint pel camí. Uns 20 minuts desprès d’haver començat a baixar la canal, desemboquem a un caminet que veiem que segueix a mà dreta, tot i que força desdibuixat. Nosaltres l’agafem el que mena cap a l’esquerra, i ens porta, planell, per dins del bosc. Seguint per aquest camí, quan abandonem el recer del bosc veiem davant nostre l’imponent cim de Rocamur, que ens saluda amb les seves parets rogenques. Uns quatre minuts desprès d’haver començat el camí on ens ha deixat la Canal, arribem a un roquissar amb vistes increïbles que val la pena esmentar. Davant nostre veiem la carena dels Emprius, a la nostra dreta Rocamur, i a la nostra esquerra, les parets de les Fogueroses, destacant contra el cel amb la creu al capdamunt, l’Agulla Petita de les Fogueroses; si ens hi fixem una mica, a l’esquerra d’aquesta podem veure la Roca Encavalcada. Entre els Emprius i Rocamur, la vall d’Horta. Deixem el mirador i seguim baixant pel camí que fa un revolt cap a la dreta. 5 minuts més tard arribem a una cruïlla de quatre camins que formen una creu, agafem el que segueix recte. 3 minuts més tard, el camí mor en arribar a un altre que li és perpendicular al nostre. Som al Coll Gavatx, d’on surt la desviació E.
Virem cap a l’esquerra on, si ens hi fixem, just al girar un pi davant nostre té un rètol que mena: Cap al Marquet. Aquest camí va baixant, fent-nos travessar un bosc ombrívol i humit. A vegades el camí esdevé torrent, a vegades hi avancem paral·lel. La qüestió és que no hi ha cap trencall evident i perdre’s seria impossible. Abans de caminar 10 minuts des del Coll Gavatx el camí surt del bosc. Ens trobem en una clariana on , veiem que a mà esquerra surt un camí que puja cap a la muntanya: òbviament no l’hem d’agafar. Desprès d’uns 20 minuts d’haver sortit del Coll Gavatx, la pista va baixant i en cert moment el Marquet de les Roques s’ens apareix, majestuós davant nostre. Encara abans d’arribar a la pista de la Vall, per això, a mà dreta trobem un forn de pega. Ja som al Marquet, on tenim aparcat el cotxe, i donem per conclosa la ruta.

En totes les desviacions, un cop arribem al lloc d’interès tornarem pel mateix camí.
A -
La font del Llor: En comptes de seguir la ruta, pugem recte per les escales de pedra i amb 1 minut estarem a la Font del Llor. És una font mil·lenària, de les més important del massís, i brolla durant tot l’any. L’aigua és potable i bona; inclus va ser embotellada i venuda durant el s XX.
B – La cova Simanya: Seguim el corriol que ens indica el pal, i amb 2 o 3 minuts trobarem la cova. L’entrada és prou recognoscible i s’hi ha de fer una petita grimpada per entrar-hi. La Cova Simanya (del romà Sima Magna, Cova gran) és una de les més grans del massís. Té un recorregut total de més de 350 metres, dividits en quatre galeries. Ha sigut des de sempre un lloc de mites i llegendes; i s’hi han trobat restes neolítiques.
C – El Montcau: Des del Coll d’Eres, agafem el camí que ens queda a la dreta. És totalment imperdible, comencem l’ascensió que ens dura al cim del Montcau en uns 25 o 30 minuts. Frontera natural entre el Bages i el Vallès, és una impressionant talaia.
D -  La Roca Encavalcada: Sens dubte la desviació que ens porta a l’indret més impressionant, i també el més difícil de trobar. Per estar segurs que som al corriol indicat, quatre passes desprès d’agafar el desviament veiem una fita molt grossa de pedres a mà dreta. Seguim pel corriol que, al cap de 2 o 3 minuts es bifurca, agafem el camí de l’esquerra marcat amb una petita fita de pedres. El camí desemboca en un mirador sobre la Vall d’Horta i Rocamur, coneguda com la Roca del Tren. Un cop arribats al mirador, a sobre d’un roquissar, comencem a baixar cap a mà esquerra per tot just desprès virar a la dreta, per superar la baixada del roquissar. Ens apareix un corriol a davant que s’endinsa cap al bosc i amb força desnivell negatiu. Aquest camí, que és feréstec i empinadot però practicable desemboca en pocs minuts a un camí perpendicular que agafem cap a l’esquerra. Uns segons desprès de seguir-lo, ens porta just davant de la Roca Encavalcada, probablement la formació geològica més impressionant del parc. Compte amb les altures, sobretot si porteu nens.
E- Cim de Rocamur: A l’arribar al camí perpendicular, el seguim cap a la dreta. El camí s’empina en una direcció claríssima cap a Rocamur. De 15 a 20 minuts d’ascensió ens duran al cim. Pels més engrescats, sapigueu que es pot pujar a dalt del cim amb una grimpada pel seu cantó més assequible, on a més hi trobem cordes fixes.

La Roca Encavalcada

No hay comentarios:

Publicar un comentario