lunes, 5 de marzo de 2018

ARESTA DELS CAVALLS – ROCA DEL SALT DE CAVALLS

Aquesta ressenya ens porta a una via clàssica del parc, i possiblement l’equipada més llarga que trobarem a Sant Llorenç, amb una alçada de 120 metres. La via en qüestió es troba a la Roca del Salt de Cavalls, a l’ultima terrassa de la Mola. Vistes increïbles, un equipament segur i un ambient de grans alçades fan d’aquesta via una delícia.
 
Foto de Santllors
Explica la llegenda que el cavaller Spes va pujar al cim de la Mola amb un exercit de cavallers per matar el drac que vivia a la Cova del Drac (Morral del drac). Quan aquest va sortir de l’amagatall i es va enlairar, els cavalls van embogir i van fugir, tot caient i arrossegant els genets per la Roca del Salt de Cavalls; ja sabem d’on li ve la toponímia.

Aproximació: Deixarem el cotxe a l’aparcament del Camí dels Monjos, que trobarem amunt del Carrer Vista Alegre de Matadepera. Cal pujar pel Camí dels monjos (camí històric que enllaça els nuclis monacals de Sant Cugat i Sant Llorenç). El camí és molt evident i ens portarà, al cap d’una mitja hora de caminada a una Cruïlla on una fita ens indica els topònims del Cavall Bernat, Castellar del Vallès, La Mola i Can Pobla. Cal agafar el camí que du a Can Pobla i seguir-lo fins arribar al conjunt arquitectònic de Can Pobla, el qual passarem i tot just desprès hem de buscar la indicació del Bolet de Can Pobla, que ens quedarà a ma dreta. Pugem per aquest camí, que té marques verdes i ens fa pujar en ziga-zaga; des del camí anirem avistant el Cingle de Cavalls, pel qual amb un mínim d’orientació la paret és molt fàcil. El peu de via és molt evident i còmode, i mentre ens preparem s’alça davant nostre l’imponent silueta del cingle.
Material: 8 cintes i una baga savinera opcional.
Descripció de la via: Via que consta de 5 llargs (tot i que se’n pot obviar l’últim), de dificultat moderada (màxima dificultat V), retroequipada amb espits. La roca és variable, més descomposta al primer llarg i de bona qualitat a l’últim, però en general és bona tot i que podem trobar-nos amb còdols dolents. Les reunions estan equipades per rapelar.

· Llarg 1 (30m): El primer llarg comença per un diedre on hem de vigilar les roques que agafem. El primer espit queda una mica amunt, a 5 metres. Es va progressant per la roca seguint la línia d’espits, que es veuen un rere l’altre i viren suaument cap a la dreta. El quart i el cinquè espits estan força separats, coincidint amb un dels passos complicats de la via. Desprès de l’últim espit, fem un petit flanqueig cap a l’esquerra i arribem a la primera reunió, que està en una pedra enorme, és una reunió penjada i força incòmode. Dos metres a l’esquerra, observem una altra reunió, aquesta amb parabolts a sobre de la qual hi ha la primera expansió del següent llarg.
· Llarg 2 (30m): El segon llarg comença amb uns metres força verticals, però ben protegits, i desprès comença a planejar. Llarg per gaudir, ben assegurat, de dificultat molt reduïda, amb un ambient increïble. Seguint els espits arribem a la segona reunió, que és excel·lent.
· Llarg 3 (35m): El tercer llarg és una replica del segon, fàcil de progressar, ben assegurat, vistes increïbles. És força planer, anem progressant fins arribar a la tercera reunió, també molt còmoda.
· Llarg 4 (25m): El quart llarg, vist des de la reunió impressiona força. Alcem el cap i veiem la roca vertical i desplomada. Superarem aquesta barrera pel diedre que s’hi obre, i allà on s’acaba virem a l’esquerra. Compte amb la roca, doncs en aquest tros n’hi ha de descomposta. Seguim progressant i trobem passos aeris i exposats, força físics, però ja amb una roca de qualitat que ens farà fruir com nens petits. Seguim progressant fins que arribem a la reunió, que farem en un espit i una sabina gruixuda. Hi ha l’opció d’obviar aquesta reunió i tirar fins a dalt, però la corda tindrà molt de frec.
· Llarg 5 (5m): Comencem l’últim llarg caminant fins a arribar a l’obstacle, un ressalt que superarem amb un pas de bloc i ja ens trobem a dalt del cim, on veurem fàcilment la reunió.
Un cop a dalt, avancem per l’allargassat cim, amb ambient de cresta i a l’altra banda hi trobarem una reunió per rapelar. Observarem que tenim dues canals a sota nostre, hem d’anar a buscar la que queda a la nostra esquerra, coneguda com la Canal de Cavalls. Fem aquest ràpel, de 25 m a l’aresta nord  i ens trobem a la canal, que hem de seguir cap amunt. És impossible perdre’s sempre que avancem cap amunt, i acabarem al cim de la Mola. Un cop aquí, ja només ens queda baixar pel Camí dels Monjos, imperdible (baixa del monestir i està empedrat) que ens dura finalment al cotxe, desprès d’uns 45 minuts caminant.

Horari:
45 minuts fins a peu de via, 2 horetes d’escalada, i 45 minuts més de descens fins a tornar al punt de sortida.


No hay comentarios:

Publicar un comentario