domingo, 30 de abril de 2023

EL GEGANT DEL SABATER

És destacable la quantitat d'arbres especials que tenim a Sant Llorenç del Munt, si tenim en compte el context d'aquests boscos: han sigut explotats des de molt antic, i fins als anys 60 del segle passat el carboneig encara treballava bona part de la muntanya. 
Malgrat això, a redòs d'algunes cases, o en indrets prou inexpugnables, o fins i tot moltes vegades, al bell mig del bosc han sobreviscut arbres significatius, aquests darrers, segurament per clemencia dels carboners o per petició expressa dels propietaris de la terra.
Dos d'aquests arbres es trobaven al cantó de la masia del Sabater Vell. Un pi blanc i un de pinyer. Per causes diferents, un arbre va morir i un altre es troba en el procès, tanmateix, hi ha esperança que el tità sigui prou poderos per a revertir-lo i sobreviure.

Aquest article no el redactare jo, sino que el compondran altres articles de premsa (un article de l'Oscar Masó i l'altre meu).

EL PI BORD
Article de l'admirat Oscar Masó, parla de la vida i la mort d'aquest pi.
L'article és extret de la seva pagina web, la qual és de visita obligatoria: Pagina web dels germans Masó.  Aquest article fou publicat a la revista castellarenca la Forja, al 2009.






EL PI PINYONER
El seguent article, publicat a l'Actual al 2023, parla del pi pinyer del Sabater.
Article a la pagina de l'Actual





La casa i el pi


Cal destacar que l'arbre, quasi bé un any desprès del fatídic dia, segueix verd en la totalitat de la copa. Hi han esperances, més per il·lusió que per empirisme, per pensar que el colòs pot sobreviure a la corretjeta que se li va fer.

No hay comentarios:

Publicar un comentario