jueves, 3 de noviembre de 2022

LA MORT DE LES PINASSES

Castellar del Vallès pot presumir de tenir un dels entorns més bonics de Catalunya, i ho dic creient-ho fermament. No en va barcelonins i sabadellencs acudeixen en massa a buscar un habitatge proper a la boscúria, saturant i encarint un mercat ja de per si abusiu. Però el text no va d'això, jo vull parlar de boscos, tan abundants al nostre terme. Dins el bosc castellarenc les espècies cabdals i que formen les poblacions més nombroses són el pi blanc, conqueridor de totes les terres baixes, i l'alzina, que acompanya aquestes contrades des de molt i molt antic. A banda d'aquests dos protagonistes, un seguit d'actors secundaris aporten varietat i bellesa als nostres boscos, com ara el Roure, arbre noble per excelencia, el Pi pinyer, que ens ofereix un preuat fruit, el Lledoner, associat a les cases de pagès, el Pollancre, a la vora del riu, el Til·ler, aromàtic i molt dificil de veure... I la Pinassa, altiva i majestuosa conífera, remanent de vetustes arbredes que abundaven a casa nostra.

La Pinassa, Pinus nigra en llatí, és un arbre molt bell, amb llargues acícules (fulles) de color verd fosc. Les pinyes són petites, i la fusta de l'arbre és prou valorada. Destaca el seu tronc, de color gris clar, que acostuma a ser molt recte, i que s'alça per sobre de la resta, regnant sobre les altres espècies, com si de pastors d'arbres es tractessin. I és que dels pins catalans la pinassa és la que agafa més altura.

Les pinasses han tingut una presència destacable a Sant Llorenç del Munt, i encara perviuen a la nostra muntanya, en els boscos muntanyencs i obacs situats a les faldes de la Mola. Tot i que de forma més o menys testimonial estan per tota la muntanya, els seus últims grans refugis són les obagues de les valls de la Matalonga i de Mur, a la zona de frontera amb Sant Llorenç Savall. La majoria dels millors rodals els trobem als indrets coneguts com la Baga de Matalonga, el Racó de la Furriola, el Clot de les Pinasses, l'Adernar, i al Bosc Vell del Dalmau, la joia de la corona.


Només cal passejar per aquests indrets per donar-se compte que les pinasses, aquest arbre tan bell i antic, està molt amenaçat. Els peus secs, amb la copa morta, abunden arreu. Algunes, després d'anys restant mortes dempeus, cedeixen a la gravetat i cauen a terra, en un últim tribut al bosc, on hi abocaran el seu carboni.
La pinassa és un arbre que necessita més aigua que el pi blanc, el seu cosí germà, tant resistent a la sequera i adaptable a sòls pobres. A més, la pinassa també valora ambients frescos, una temperatura moderada, i necessita de la humitat del sòl. Totes aquestes eren condicions que els boscos castellarencs complien a la perfecció, però degut al canvi climàtic (aquell procés contrastat per tota la comunitat científica, però que molts il·luminats s'atreveixen a negar) la temperatura augmenta any rere any i la pluja escasseja cada cop més i més. És molt notòria la sequera d'aquest any, i els boscos del poble ho han acusat molt. És increïble el gran nombre d'alzines que s'han assecat aquest 2022 i que romanen al bosc, vestides de marró. Hom no pateix en excés, puix que les alzines, si no es refan, deixaran morir la seva part àrea, i quan les condicions siguin més propícies rebrotaran de la soca i tornaran a ocupar el seu espai. Les pinasses, en canvi, només neixen del pinyó, i quan la falta d'aigua i la violència del sol les ha assecat i mort, no hi ha volta enrere.
Som espectadors directes d'una transformació del bosc on les espècies menys resistents a l'aridesa aniran desapareixent progressivament. L'escalfament del planeta està canviant el nostre entorn, a marxes accelerades, i nosaltres som capaços de copsar-ho amb el curt testimoni que dona una vida humana. En el futur ens espera un ambient desèrtic. Jo m'imagino un Castellar amb les terres baixes plenes de matollars, si tenim sort barrejats amb pi bord i alzines xates. Una mica de bosc al voltant del Ripoll, si és que hi baixa alguna gota clar, i alguns roures i pinasses confinades a les obagues capçaleres de la Mola, últims vestigis del que havia sigut el bosc durant tants segles. Espero que aquesta visió no s'acompleixi.
Sembla que els humans ens esforcem a destruir tot lo bell que la naturalesa, en la més profunda generositat, ens regala. El canvi climàtic és un enemic mortal de les pinasses. Però almenys aquest les mata lentament; hi ha hagut enemics molt més definitius. Com ara l'administració borbònica del s. XVIII, la qual, amb Ferran VI de rei, i per alimentar la necessitat de fusta d'una flota decadent i caduca, va passar per la destral centenars de gegants pinasses dels boscos castellarencs i sobretot llorençans. Això fou possible gràcies a la infame Ordenanza de montes y plantío, eina que havia de servir per promoure la conservació i ampliar les zones boscoses espanyoles, però que en realitat era un aparell de l'estat per a dur a terme tales descomunals. Les pinasses eren objectius prioritaris, sobretot les més rectes i altes, ja que esdevenien els millors mastils de vaixell. Els autors Miquel Casals i Albert Vicens, tots dos de Sant Llorenç Savall, que tracten el tema en el seu llibre El vessant desconegut de Sant Llorenç (obra cabdal en qualsevol biblioteca dedicada a Sant Llorenç, d'on he tret la informació) parlen d'una autèntica tragèdia, doncs se sap que en les obagues de la Matalonga, Vall de Mur i Vall d'Horta, hi havia veritables tresors, boscos madurs i antics, que havien prosperat sota una bona gestió forestal dels amos de les terres (cal fer una menció especial a la nissaga dels Dalmau). Aquests boscos devien ser plens d'arbres monumentals, que si no fos per l'espoli, podrien haver arribat als nostres dies (com ho han fet alguns poquíssims exemplars) i avui dia constituirien un dels boscos més formidables del continent. Cal dir que això és força fantasiós, ja que difícilment tals reserves de fusta podrien resistir la voracitat humana durant tres segles.

Aturar la cobdícia dels polítics borbònics i la massacre que van desencadenar hagués estat difícil, però segur que es podria haver fet. Aturar el canvi climàtic, tanmateix, s'endevina com una feina quimèrica. Això no vol dir que no haguem de fer tot el possible per reduir la nostra petjada ecològica.
El que està fet, però, ja no es pot canviar. Potser fou una mala idea farcir d'urbanitzacions les faldes de les muntanyes, afegint una pressió brutal als recursos hídrics de la zona. O potser es podria haver evitat duplicar la població de la vila en poques dècades; ja que els aqüífers i el riu són els mateixos que hi ha hagut sempre, però ara, som molts més els que en xuclem el preciós líquid. No és d'estranyar que el Ripoll, a l'estiu, tingui trams per on no raja ni una gota: un riu que en el passat tenia la potència suficient per a fer rodar molts molins distribuïts pel seu curs. Potser no caldria tenir un polígon industrial més gran que el poble mateix, per no parlar que no era necessari tallar el bosc de can Bagès per fer-hi un polígon fantasma.
Tot això ens faria un poble més sostenible i més verd, però bé, les pinasses moririen igual, perquè el canvi climàtic és quelcom global i paguem justos per pecadors.
Per concloure, no val la pena mirar al passat, i és força descoratjador fer-ho. És millor que mirem al futur i sobretot al present. Per això animo a tothom a visitar aquests magnífics boscos als quals he posat nom abans i a cercar-ne els gegants més destacats. Hi ha arbres realment especials, sent els més coneguts la Pinassa de la Vinya Vella, la Pinassa de la Soleia de la Matalonga, la Pinassa del Dalmau, i la Pinassa del Bosc Vell. Aquests arbres tan singulars, s'alcen com a veritables gegants, monuments d'una realitat que mai podrem explicar del tot, grans obres d'enginyeria botànica que s'han anat gestant a poc a poc, creixent a traves dels lustres, testimonis d'una època que ja no tornarà. Quan hi ets al peu el més normal és sentir-se corprès. Qualsevol persona sensible se sentira embriagada de respecte i veneració. Recomano trobar-los i admirar-los, visitar-los, com a forma d'homenatge cap a uns éssers amb els qui potser d'aquí poc ja no tindrem la fortuna de conviure-hi.


L'article, més curt i sense critica política que va sortir a l'Actual:

No hay comentarios:

Publicar un comentario