sábado, 19 de noviembre de 2022

EL DALMAU, EL DAVÍ, I CINGLES VEINS - Fitxa Toponímica

Tornem amb una fitxa de les que fa temps que no porto. Aquesta representa les parets que tenim darrere el Dalmau i el Daví, ubicats al bell mig de la Vall de Mur. 

Cal avisar que aquesta fitxa està pendent de revisió, per a tal d'afegir-hi un toponim que he descobert fa poc. L'agulla que es dreça molt propera al Roc dels Tres Pepets, que té com a nom Roca del Costat de la Cadireta del Daví.


4 comentarios:

  1. Bon dia,
    Teniu alguna referència que confirmi que les fibles del Daví són on indiqueu? Els mapes antics les situen molt més a prop de la casa.
    Gràcies.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Hola Quicu.
      De sempre he pensat que els Fibles del Daví farien referència a una destacada paret que hi ha entre el Turó de les nou Cabres i la Morella, tot i que en realitat el nom no es refereix a la paret, sinò a les surgències que es troben en ella, i que desguassen en epoca de fortes pluges. La referència que faig servir és el mapa de l'Editorial Alpina que situa els Fibles en aquest cingle, que presenta una coloració característica deguda al baixar de l'aigua.
      Arrel del teu comentari, he mirat mapes antics, en concret el mapa de l'Editorial Alpina del 1946, i tens tota la raó, es situen els fibles del Daví molt propers a la casa. És la mateixa Editorial Alpina que, en els mapes moderns, canvia el criteri i situa els Fibles en el cingle del que parlo. Seria interessant esclarir l'assumpte, i si en tens més informació i la vols compartir estaré encantat de llegir-ho.
      Salut!

      Eliminar
  2. El llibre de fonts i llocs d'aprovisionament d'aigua del Josep Àlvarez, a la pàgina 168, anomena la font propera a la casa "Font de les Fibles del Daví" . Això quadraria amb els mapes antics.
    El canvi de lloc a mapes més moderns no sé a què és degut, però no en tinc més informació, ni sé del cert si són dos indrets o un de sol.

    Felicitats pel web!

    ResponderEliminar