miércoles, 4 de enero de 2023

UNA NOVA I MOLT ESPERADA APORTACIÓ A LA WEBGRAFIA DE SANT LLORENÇ (I UNA ALTRA D'INESPERADA)

(ARTICLE ESCRIT A PRINCIPIS DEL 2022)

Molt bones!

Sant Llorenç del Munt és una muntanya molt propera a nuclis urbans. Esdevè la primera muntanya amb que topa la plana vallesana, contrada molt habitada. Així doncs la Mola és teló de fons del paisatge de moltes poblacions i de les persones que hi viuen. I per que començo l'article dient això? Doncs per exposar que Sant Llorenç té importancia per a molta gent, i, consequentment, és una muntanya sobre la que hi ha molt material documental.
Sobre aquest massís s'han escrit rius de tinta, s'hi han fet un munt de mapes, se n'ha parlat infinitat d'hores, la majoria de camins han estat trescats moltes vegades... I quants cops s'haura representat la Mola en una pintura? Ves a saber.
Aquesta muntanya nostra és una diva. És protagonista. Sens dubte és una de les més conegudes i estimades del Principat. El causant d'això és la seva proximitat a la gent; i quan dic a la gent vull dir a nuclis amb poblacions molt elevades. Gracies a això tenim molt i molt material sobre la nostra muntanya. Podriem dir que més del que es mereix, si és que ens fixem en d'altres muntanyes i massissos, espectaculars i magnifics també, que arreu del país resten en l'oblit i que són solcats per molt poca gent. 
Per exemplificar-ho comparem el nostre massís amb una altra muntanya, també bellissima, que tinc la sort de coneixer: La Serra de Sant Gervàs, ubicada en ple prepirineu lleidatà, forma part del terme municipal de Tremp (el municipi més gran de Catalunya). Totes dues muntanyes tenen extensions similars. Totes dues contenen paisatges vertiginosos, i les seves altives parets són compostes de conglomerat. Totes dues són habitades des d'antic: les ermites i els masos ho certifiquen. I en materia de fauna, Sant Llorenç perd per golejada; doncs a la serra de Sant Gervàs hi trobem cervols, voltors, i tota la fauna que tenim a Sant Llorenç també. 
Doncs bé; quanta gent coneix Sant Llorenç del Munt i quanta gent coneix la Serra de Sant Gervàs? No puc trobar ni un portal web que es dediqui en exclusiva a aquest espai... I us aseguro que és una terra espectacular.

Ha quedat clar doncs, Sant Llorenç ha estat observada, estudiada, i divulgada per molta gent. 
Tot aquest coneixement ha quedat recollit en publicacions, llibres, articles... I més recentment, ja ben entrats al segle XXI,  molt d'aquest coneixement s'ha volcat a la web, a internet, com era llogic que passès. L'article d'avui va d'això, de dos portals webs que parlen de la nostra muntanya.

Començaré presentant la web que és la que de fet m'ha portat a escriure aquest article (la meva idea principal era fer un post escuet on explicar l'aparició d'aquesta web, però ja que hi estic posat, faig un article que comporti més de 5 minuts de lectura).

UNA NOVA WEB HA APAREGUT AQUEST 2022
Ja fa un temps que sabia que els germans Masó estaven preparant una web on volcar-hi part de la seva obra. L'espera ha sigut llarga, i la recompensa, més que plaent. Ja tenim la web aquí, l'enllaç és el seguent: https://masogarcia.com/
Els germans Masó no necessiten cap presentació. Per a mi, són referents, i els professo molta admiració. Són dos savis del massís, que des de la vessant de l'escalada, són grans coneixedors del territori, però les seves inquietuds van molt més enllà de la vertical. Són coneguts per aportar molt al coneixement sobre el parc: sobretot en relació a la toponimia, i també en la descoberta que han fet de molts elements que eren desconeguts (sobretot accidents petris com agulles, blocs). Fruit d'aquestes descobertes és la col·laboració que van fer amb l'Alpina, i que permet ubicar sobre el mapa moltes d'aquestes curiositats rocoses. Un clar exemple de com la feina i obra feta per muntanyencs arriva al gran public (doncs el mapa de l'editorial Alpina és el mapa de referencia sobre el Parc).
Els germans també han fet grans aportacions a la bibliografia del nostre massís. Seria inexcusable no nombrar una obra que, per mi, és magnifica: els dos llibres dedicats a la Castellassa de Can Torras, que firma en aquest cas el germa major, l'Oscar. Aquests llibres em van permetre coneixer a fons un territori que pensava que ja coneixia, i del qual només en percebia la part més superficial. Alhora em va fascinar la historia que s'hi explica, les escalades narrades, els classics i llegendaris escaladors que hi posaven setge... En definitiva és una obra imprescindible per a qualsevol enamorat de Sant Llorenç. També vull nombrar un llibre, aquest cop firmat per tots dos, el de Escalades a Montserrat, el Cairat, i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Aquests llibres que nombro tenen un lloc privilegiat dins la meva modesta biblioteca.

Que hi trobarem en aquesta web? Abans de començar he de fer un incís: aquesta web recull l'obra i trajectoria dels Masó, i la seva activitat mai s'ha limitat a Sant Llorenç, sinò que hi pren molt protagonisme Montserrat, i també la regió del Cairat, i més marginalment, també hi ha material relacionat amb el Solsonès. És a dir, aquesta web no tracta exclusivament del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, com les altres webs que nombrare. Tanmateix, el material sobre Sant Llorenç és tant i de tanta qualitat que aquesta web esdevè de capçalera.
Aquesta web preten aglutinar l'obra dels germans Masó, que val a dir, han sigut força prolífics. Per això el contingut és enorme, cal parlar d'una web que contè molt material, i al principi pot marejar. S'hi ha de navegar tranquilament, fruïnt d'aquells articles que més interes et desperten. La web ofereix molts continguts, però per a mi els més interessants són els articles que han escrit per a diferents mitjans, els quals es poden llegir i fins i tot descarregar a travès de la web, i el recull de les seves ressenyes d'escalada que són veritables obres d'art, i també es poden gaudir a la web. Moltes d'aquestes vies estan ubicades a Sant Llorenç. 
Us animo a que us perdeu en la web i gaudiu del seu contingut. Donem la benvinguda a una nova web de l'univers llorençà!

Capçalera de la web



UNA ALTRA WEB INESPERADA DE GRAN VALOR
Hi ha una altra web, que ha aparegut de manera quasi paral·lela a la dels germans Masó. Bé, més o menys. Aquesta web porta molts anys a la xarxa, de fet des del 2011, pero romania nua, sense material, orfe de lletres. S'hi podia veure el titol, el fons, i poca cosa més.
La web de la que parlo és, en part, similar a la dels Masó, doncs és una web molt personalista, propietat d'un gran estudios del Parc que  hi aboca el seu material i les seves publicacions. De quina figura parlem? Doncs de l'Antoni Ferrando i Roig, gran autor llorençà i estudios del massís, artífex d'una de les obres majuscules que parlen de la meva terra, el sector llevantí de Sant Llorenç: La Vall del Riu Ripoll (1997).
Aquest home és un personatge cabdal en el material de que disposem sobre la nostra muntanya. Prou concentrat en la part del massís que toca a Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall, va prendre testimonis importants de gent del territori, gent de socarrel, que ja no hi és.

Com deia, la web estava buida i jo no tenia gaires esperances de que mai hi hagues res. Però ha sigut aquest 2022, que poc a poc, però sense pausa, s'hi ha començat a pujar contingut que avui és visible per tothom. Hi trobarem croquis, fotos, publicacions... És una web CABDAL, que comparteix desinteressadament molt material de gran valor. Fins i tot podem trobar els seus llibres penjats en format PDF...
La web és aquesta: http://excursionismehistoria.blogspot.com/

Recomano molt visitar-la. Hi trobareu informació relativa a masies, a ruines, a arbres, a patrimoni i arquitectures antigues... Hi ha material per avorrir, de gran qualitat.

Capçalera de la web


Per cloure aquest article, vull deixar ben clar que som uns grans afortunats. Tot el material que hi ha penjat, tant a la pagina dels Masó, com a la pagina del Ferrando, és aclaparador. Tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat. Amb l'aparició d'aquestes dues webs, espectaculars, és clarament el millor moment per estudiar la muntanya. La cantitat de informació valuosa a la xarxa és inmensa, ja no cal fer com els antics, que anaven de biblioteca en biblioteca, buscant els quatre llibres relacionats amb  la muntanya. Això no vol dir que rebutji el paper; ans al contrari, sóc un àvid coleccionista d'obres relacionades amb Sant Llorenç i la meva biblioteca comença a fer goig. 

Al proxim article en el que parlarem de webs, parlarem d'una tríada de webs, que tradicionalment han estat les més importants del massis. 
La web de capçalera i segurament la més important de Sant Llorenç, el Cau del Guille. 
Una web on hi ha molta informació, i entrevistes a personatges clau, la clàssica Trail Sant Llorenç.
I una web important pel que fa als mapes i ubicació d'accidents, la Sant Llorenc del Munt.

No hay comentarios:

Publicar un comentario