Hom pot passar jornades trepitjant sistemàticament una zona i no trobar res d'especial. I de la mateixa manera hom pot sortir, amb una navalla i un cistell, i sense voler-ho topar amb el patrimoni.
Em va passar el 18 d'octubre de 2024. Sortiem amb el meu company Carles a buscar bolets, i ens enfilavem amb el 4x4 fins el Coll Monner, ens dirigiem a una vessant que conec i em semblava que podia ser bona, una obaga que mira cap a Caldes i on tot feia presagiar que caçariem més d'un bolet. De bolets, ben pocs, només algunes timides potes de perdiu i mollerics van sortir a saludar. La pota de perdiu (també anomenada cama o bec de perdiu) és un bolet de segona divisió, però força agraït perque s'en troba força, si bé en quantitats petites. És a dir, és un bolet que sempre portes al cistell, però dificilment portaràs un cistell on només hi hagi pota de perdiu. Penso que també s'en troba força perque molta gent no la coneix o bé l'evita. No l'ajuda el fet que aquest bolet, quan es cuina, agafa un to violeta d'allò més malaltís, que podria fer enrere més d'un boletaire aprenent.
Potes de perdiu |
El que sí que va sortir del mig del bosc és una grossa barraca de pedra seca, en força bon estat tot i no haver rebut clarament cap rehabilitació moderna. Una peça ben robusta, que malauradament ha servit d'abocador a la gent de la zona. Cal dir que es troba en una mena de barri, on hi ha 3 cases o xaboles repartides pel bosc. Una contrada singular, i tot i així, bonica.
Any 2024. |
Any 2011. Autor Jordi Guillemot |
A sota aquestes linies, alguns pinets que he retirat recentment del camí de l'Ermita de les Arenes:
Primer de tot ubiquem-nos. Som al punt geogràfic 41°39'12.9"N 2°04'13.6"E.
I d'aiguabarreig, perque aqui es barrejen les aigues recollides al Sot de l'Àliga i altres sots menors, amb les aigues que baixen del torrent del Castelló (aquest té el seu començament a la falda sud d'aquesta muntanya, on fa un curt recorregut fins arrivar a aquesta cruïlla).
![]() |
Quercus ilex |
![]() |
Platanus x hispanica |
![]() |
Pinus halepensis |
![]() |
Caseta d'instal·lacions |
![]() |
Petita balmeta de pedra tosca |
Ja hem esclarit que la Font del Platan i la de Sant Jordi són dues fonts ben diferenciades. Ara bé, si la corrent popular coneix la font de Sant Jordi com la del Platan (i això ha sigut així des de que jo puc recordar), podriem concloure que hi han dues fonts del Platan, la original, i la popular. Aquesta segona és la coneguda per tothom (la original s'amaga dintre el bosc) i també rep el nom de font de Sant Jordi. Que cadascú li digui com vulgui.
Aquesta font em desperta molts records ja que el meu pare (ell també li deia malament el nom) m'hi portava de petit, ompliem garrafes d'una aigua ben fresca que desprès beviem a casa. Em considero afortunat en tant que potser sóc l'ultima generació en haver viscut aquest tipus de coses. No el fet d'anar al bosc, la qual cosa serà inmortal, sinò el fet de recollir aigua de fonts naturals. Avui dia aquesta font dificilment raja, i fins tot desprès d'una tardor ben plujosa, li ha costat molt rajar i ho ha fet durant poques setmanes.
Ja només ens queden per comentar dues industries antigues que apareixen al mapa. Hi ha un forn de calç, força gros, que trobarem davant de la Font de Sant Jordi, a l'altra banda de la pista. L'he netejat fa poc i ara es pot entrar i visitar sense esgarrinxades.
I si sou coneixedors del patrimoni del terme, us sorprendrà veure-hi anunciat un Forn de Pega... Del qual en parlarem més endavant. Ara tornem a la crònica del ja llunyà 18 d'octubre de 2024.
Aturava el cotxe davant la font i baixavem a veure si rajava, sense més interes que aquest, quan de sobte, albiro just al costat de la font, repeteixo just al costat, una lleneguera d'allò més bonica d'on hi naixien cinc o sis precioses llenegues negres. La llenega és un dels bolets més exquisits. Són saboroses, carnoses, meloses, i dificilment es corquen, i a més, al no ser molt abundants (almenys a la nostra contrada) trobar-les és un gran exit.
![]() |
Llenega negra |
Totes les llenegues es diuen de primer nom Hygrophorus, paraula que deriva del grec i significa, literalment, "portadora d'humitat" (phorus=portador, hygro=humitat). N'hi ha de varis tipus, però la més bona, la classe superior, és la Llenega negra, en llatí Hygrophorus latitabundus. Altres llenegues que podem trobar per Sant Llorenç del Munt són la Llenega blanca (Hygrophorus gliocyclus), també molt apreciada, i la Llenega d'alzina (Hygrophorus persoonii), de classe inferior. D'aquestes ultimes en trobo forces pels meus sectors de Sant Llorenç oriental. Les que afloraven al cantó de la font eren de les negres, no m'ho podia creure, en un lloc tant transitat com aquest, trobar un ram de llanegues, que ademés, eren ben grosses i madures es a dir que portaven uns quants dies, sino setmanes, en posició.
No hi havia altra opció que aparcar el cotxe correctament i endisar-nos dins el bosc. Així ho feiem, rebuscant pels entorns de la font. En el meu cas, panxa a terra i enfilant-me en la vertical de la font, ben brut d'esbarzers. Pocs metres per sobre la font trobava una mena de cavitat que semblava d'obra humana. Li vaig fer unes fotos i en vaig guardar la ubicació.
Vora la font no vem trobar gran cosa, alguna pota de perdiu, llengua de bou, i encara van sortir un parell de llenegues més. Marxavem cap al poble.
Evidentment vaig tornar a investigar la troballa, amb tisores i destral. Desprès de desbrossar el lloc apareixia el que semblava ser un forn de l'època.
Tot seguit trucava al Joan Roura, autoritat local competent, qui hem feia saber que els de la pedra seca ja tenien coneixença d'aquest forn i que es tractava d'un forn de calç. Tanmateix hi havien indicis de que el descobriment podia ser quelcom novedos. Primer, l'absoluta mancança de cap traça humana al voltant del descobriment. Segon, que la morfologia d'aquest forn, que presentava dos forats, un per sobre de l'altre, no coincidia amb la morfologia d'un forn de calç, que només presenta una sola "cavitat" o "olla". Tercer, el fet de saber que just a la vora (ni 50 metres de distancia) hi ha un conegut forn de calç, feia sospitar que el conegut era al que es referia el Roura, i el noutrobat era, en efecte, nou (aquí farem un incís que hem fet tantes vegades al blog. Parlem de quelcom nou, quan és evident que la troballa és quelcom antic. També parlem de descoberta, quan és evident que aquest forn de pega ja era conegut per humans, de fet, és tant evident com que van ser humans qui el van construir. El fet de troballa o descoberta es deu al fet que no hi ha ningu viu a l'actualitat que el conegui. Tots els que en sabien de la seva coneixença han mort i no n'han deixat cap menció, escrita, ni oral, que hagi perviscut. Per tant el fet de trobar-lo, i divulgar-lo significa donar a coneixer un element que abans desconeixiem totalment).
Els pedrasequers tenien una feina molt propera, consistent a arranjar el cabal de la Font del Carner, la qual no rajava tot i les recents i abundants pluges. Cal fer notar que van desenvolupar la missió amb exit. No entrarem en detalls ja que l'article no va d'això però us adjunto unes fotos, i us encoratjo a visitar el seu blog: Blog dels pedrasequers. Són uns grans artistes.
![]() |
En Joan Roura, exponent de la vella guardia del Centre Excursionista de Castellar, i d'una generació que ha fet moltíssim per la muntanya local. |
No hay comentarios:
Publicar un comentario