martes, 8 de julio de 2025

L'AGULLA DE LES HEURES

Avui ressenyem una petita, amagada i salvatge agulla de Sant Llorenç. Parlem de l'Agulla de les Heures. 
Aquesta agulla la trobarem a les parets que conformen la capçalera del Sot de la Carda.


Hem parlat extensament d'aquest sector de la muntanya. En aquest article: Les connexions del Sot de la Carda amb el massís coneixereu al detall aquest sector. 

Per trobar aquesta agulla, anirem a buscar el Coll de la Castellassa, i emprendrem el camí per acostar-nos al famos monòlit. Poc desprès de sortir del Coll farem el Malpàs de la Castellassa: aquest és un petit tram de camí exposat i amb una certa caiguda, però molt facil de fer. Passat el malpàs ens enfilarem per la primera canal que s'ens presenti a mà esquerra. L'Agulla és a mitja canal.

Aquesta Agulla surt al Pam a Pam, ressenyada amb un grau de III. Amb la graduació actual, realment queda molt lluny de ser-ho, considerant-se una escalada de V+.
M'agrada especialment la descripció que en fa l'Oscar Masó al llibre "La Castellassa de Can Torras i els seus voltants": "Com que és ignorada pel trànsit excursionista i grimpaire, aquesta excèntrica singularitat geològica resta, muda i folrada d'heura, a l'espera d'algun escalador romàntic, que vulgui provar, amb esforç i respecte, l'aspror de les seves menudes i salvatges vies."

Aquesta agulla fou escalada per primera vegada a finals dels anys 40 per Josep Artigas i un company de nom desconegut. Aquest tal Artigas fou un destacat personatge en el món del disseny gràfic, de la publicitat, i del muntanyisme. Va ser un destacat cartellista del segle XX. El seu disseny que més ha trascendit és conegut per tothom:


Ens plantem davant l'agulla, l'observem. Que bonica i esvelta que és...


Abans de descriure l'escalada veiem la ressenya que proposo:



Comença de forma ben vertical i mantinguda. Tota l'estona escalem ben assegurats a base de 3 sòlids pitons encastats a l'agulla. Passat el tercer pitó la dificultat baixa i ens entaforem dintre d'un forat, que és part de la gracia d'aquesta agulla. Aleshores cal creuar el forat, a 4 grapes, o com es pugui, i sortim a l'altra banda de l'agulla, ens posem drets, estem comodíssims i ens enfrontem a l'ultim pas que queda per fer cim, molt facil, però ben brut. Cau un gros codol sota el peu. Ja som dalt.
El cim és petit i a més, poc amable, ja que la copa de l'alzina propera hi cau just al damunt. I sort que ho fa, doncs la savina que es menciona en varies fonts ja fa temps que és morta. Podriem rapelar directament de l'alzina però hi deixem una instal·lació per a futures cordades. Vist amb perspectiva i la poca gent que fa aquesta agulla ha estat una mica llençar material i embrutar la muntanya.



Llegir el llibre de registre significa adonar-s'en de lo poc que es repeteixen aquestes vies i el poc interès que generen. Sant Llorenç del Munt és un massís ampliament trepitjat, potser el que més de Catalunya, però aquest tipus d'escalades criden només a "frikis" i coleccionistes.
El llibre de registre va ser col·locat l'any 1951. L'any 2007 els germans Masó el recollien i el portaven a l'arxiu del SGIM (Sabadell). Aleshores en posaven una copia i un de nou. Com sempre cal agraïr aquestes tasques desinteressades als muntanyencs que pertoca.



domingo, 6 de julio de 2025

"LA FAÇANA ORIENTAL DE SANT LLORENÇ", EXPOSAT EL LOCAL DEL CENTRE

 Em complau comunicar que hem exposat el dibuix  La Façana oriental de Sant Llorenç del Munt al local del Centre Excursionista de Castellar, del qual en sóc soci amb molt orgull.

La iniciativa de seguida fou recolzada i promoguda per en Rafel Serra, antic president del Centre i gran muntanyenc. 

Animo a tots els lectors del blog a passar pel Centre Excursionista i veure'l en fisic i en la seva mida original. Podeu aprofitar la visita per gaudir de les fotografies exposades al local, i si no ho sou, podeu fer-vos socis! 
L'horari d'obertura del Centre és de 18:00 a 20:00 els dilluns, dimecres i divendres. El Centre Excursionista es troba al Carrer Colom, al costat de l'auditori, i és el lloc de referència pels muntanyencs del poble. Té una llarga trajectoria i hi ha socis ben il·lustres, dels quals podriem destacar en Josep Maria Torras, en Pere Cardona, Albert Antonell, Joan Roura... I moltissims més, es clar. 

Retall del Butlletí

I ja que parlem del Centre Excursionista, cal mencionar la renovació que n'em fet del rocodrom de l'entitat. Desprès d'anys sense manteniment hi hem posat mans a la obra i durant l'abril i el maig vem fer una feina prou important i feixuga per posar-lo a punt. Si sou socis no dubteu en gaudir-lo.

Extracte del butlletí

Treient totes les preses i netejant-les

Netejem parets

Les preses per colors

Ja tot col·locat

Hi he penjat una mica de tot...

Record a qui dona nom a la sala

Ressenyes locals